Om Energisparre

Hvem er jeg?

Morten Hofmeister

25+ års erfaring med forretningsudvikling, projektudvikling, og projektledelse inden for grøn omstilling, energi, herunder specielt fjernvarme baseret på vedvarende energi.

Jeg har arbejdet flere steder i værdikæden – rammebetingelser, kapacitetsopbygning og etablering af anlæg. Eksempler på fjernvarmeprojekter: udvikling, planlægning, kapacitetsopbygning og etablering af solvarmeanlæg. Jeg har international erfaring og netværk bl.a. fra EU-projekter.

Erfaring med tæt samarbejde med samarbejdspartnere og opbygning af relationer, fra forskellige roller; rådgiver, energiselskab, leverandør og interesseorganisation. Primært med relation til fjernvarme og specielt udvikling af fjernvarme. Nu også omfattende elforsyning gennem arbejde med energifællesskaber.

Tværfaglig uddannelsesprofil; Teknik, økonomi, jura, projektledelse og forretningsudvikling.

 Ledelseserfaring som mellemleder, afdelingsleder og direktør.

Jeg er optaget af processer, facilitering og relationer for derigennem at skabe værdi. Arbejder både selvstændigt, detaljeorienteret og struktureret ift. samarbejde – at lede en proces.

Metode

TOVHOLDER OG SPARRING TIL MERE GRØN ENERGI

Det kan virke uoverskueligt at sætte gang i et projekt som termonet. Og vi ved, det er en større beslutning at vælge varmekilde samt at beslutnings processen bliver mere kompliceret, når investeringen skal foretages sammen med naboer. Derfor har vi herunder beskrevet processen i 6 trin, som med ENERGISPARRE som guide og sparringspartner bliver mere overkommelig og nemmere at praktisere.

Erfaringer som selvstændig konsulent, siden 2021

Fast tilknyttet konsulent som strategisk projektleder. Jeg har bl.a. arbejdet med unitordning, herunder udbud, forhandling og kontrakt med leverandør. Master plan til håndtering øget antal fjernvarmekunder, plan for fremtidssikring af produktionen af fjernvarme – herunder analyser og forankring i organisationen, dvs. fokus på værdiskabelsen. Forhandlinger og kontrakter vedrørende fx overskudsvarme.

Siden 2021 Udvikling af fælles energiprojekter

For kommuner, borgere og fjernvarmeselskaber har jeg undersøgt muligheder for fælles varmeprojekter, med særligt fokus på dialog og samarbejde mellem de tre typer aktører. Analyse og tekniske muligheder og rentabilitet, og særligt fokus på organisering – herunder fx at driften varetages af et eksisterende fjernvarmeselskab. Mit primære fokus har været på de tidligste projektfaser, men omfatter også projektforslag og VVM-screening. At bidrage til processen med egentlig etablering og drift af et projekt er fortsat et mål.

Projektleder for projektet “TermoNetVærk Region Syddanmark” som indebar undersøgelse af muligheder for termonet, samarbejde med kommuner, dialog med borgere – synliggørelse og formidling af muligheder for fælles varmeforsyning i mindre lokalsamfund. Artikel og indslag fra TVSyd.

For VIA University Horsens har jeg været arbejdspakkeleder for Best Practice på projektet COOLGEOHEAT samt været vejleder af studerende (afgangsprojekt).

Projektdeltager i projektet “Grøn Forretningsplan for udbredelse af termonet i Region Sjælland” som bl.a. producerede materiale om termonet – formidling, organisering m.v. Se omtale af projektet på Termonet Danmarks hjemmeside

I 2024 projektleder for “Energifællesskab i Skanderborg Kommune”, hvor jeg samlede deltagerne og udarbejdede ansøgningen til Energistyrelsen til projektet, som har til formål at analysere og undersøge muligheder og etablere beslutningsgrundlag for etablering af vedvarende energi (vindmøller og solceller) til lokalområderne. Særligt fokus på dialog med borgerne også tidligt i processen.

Erfaringer fra flere dele af værdikæden

Energiselskab

Key Account Manager, Ørsted

Forhandling og administration af varmeaftaler mellem centrale kraftvarmeværker og fjernvarmeselskaber

Fx Studstrupværket (Aarhus), Herningværket, Esbjergværket og Enstedværket (Aabenraa)

Samarbejde og koordinering internt i DONG Energy (Ørsted) vedrørende afregning og driftsoptimering vedrørende fjernvarme

Interesseorganisation

Projektchef i Grøn Energi (Dansk Fjernvarme) og leder (Fjernvarmens Udviklingscenter)

Udvikling og ledelse af sekretariatet

Formidling og facilitering af videndeling og erfaringer

Udvikling af, og deltagelse i, projekter. Fx Partnerskab for fjernvarme FUD strategi, 4DHREADY

Deltagelse i EU-projektet “GeoDH”: ikke-tekniske barrierer for fjernvarme baseret på geotermi

Foreningen Fjernvarmens Udviklingscenter havde medlemmer fra fjernvarmebranchen (fjernvarmeværker og industrien) og vidensinstitutioner, og blev fusioneret ind i Grøn Energi i 2013

Rådgiver

Afdelingsleder og projektleder, PlanEnergi

EU-projektet “CoolHeating” (2016-2018) “Best Practice and Framework analyses”, fjernvarmeprojekter

Arbejdspakkeleder for kapacitetsopbygning i EU-projektet “SmartReFlex” (2014-2017)

Projektleder for ”Inspirationskatalog om solvarme”, solvarme ERFA-gruppen, Dansk Fjernvarme, 2017. Se artikel og rapport

Projektleder for ”Drejebog for store varmepumper i fjernvarmesystemet” udarbejdet for Energistyrelsen, 2014 (opdateret 2017 og 2022)

Leverandør

Projektchef, Savosolar, leverandør af turnkey solfangeranlæg – fx Grenå og Jelling.

Aftaler med kunder og underleverandører

Afdelingsleder for projektudvikling, design og udførelse

Samarbejde og koordinering med andre afdelinger og direktionen

LinkedIn

Udpluk af indlæg

Mit fokus er at skabe dialog og samarbejde mellem interessenter inden for energiforsyning for at identificere og realisere effektive og bæredygtige løsninger. Gennem workshops og rådgivning har jeg arbejdet på at engagere både borgere, kommuner og forsyningsselskaber i udviklingen af fremtidens energiforsyning.