Her kommer der snart mere tekst.
TermoNetVærk betegner:
Termonet er blot en variant af fjernvarme – der er energikilder, et rørnet og en forbrugerinstallation. Der tilføres i alle tre hoveddele af systemet. I traditionelle fjernvarmesystemer tilføres kun energi et sted, mens der i lavtemperaturfjernvarmesystemer kan tilføres energi to steder.
Varmen fra energikilder transporteres til slutbrugerne via et rørnet (termonettet, som også fungerer som energikilde!) og hos forbrugeren er en varmepumpe som løfter temperaturen til det ønskede niveau.
EN KOLLEKTIV LØSNING
Det lave temperaturniveau i termonettets uisolerede rør gør det muligt og rentabelt at etablere kollektiv varmeforsyning i områder, hvor traditionel fjernvarme ikke er mulig. Termonet er derfor oplagt at etablere i landsbyer og boligområder udenfor bynære områder.
Der er mange fordele ved en kollektiv varmeløsning. Det gælder eksempelvis omkostningerne ved investering og forbrug, mindre støjgener og mere plads ved de enkelte huse, fælles serviceaftaler og større fleksibilitet i forhold termonettets mange varmekilder.
Termonet kan etableres til få og mange boliger – og kan let udvides efterfølgende.
EN GRØN LØSNING
For at vi kan nå målet om at reducere CO2 udslippet med 70 % i 2030, er det nødvendigt, at vi omstiller vores energisystem.
Termonet er et grønt alternativ til boliger, der lige nu har olie-, gas- eller pillefyr. Med termonet kan man udnytte overskudsvarmen fra lokale vedvarende energikilder, og på den måde er termonet én af nøglerne til den nødvendige omstilling af vores energisystem.
Termonet er komfortabel varme, fordi det giver mulighed for en nem og vedligeholdelsesfri varmeforsyning, som både kan give varmt vand i hanen og køling på varme dage – til gavn for fællesskabet i et lokalområde.
Termonet er blot en variant af fjernvarme
Skalering – afgørende for at realisere værdiskabelsen
– for alle aktører og ikke mindst klimaet
Jeg arbejder med facilitering, forretningsudvikling og projektudvikling baseret på min tværfaglige profil; teknik, økonomi, organisering og regulering/lovgivning. Jeg er særlig optaget af værdiskabelserne og af at arbejde med relationer i et systemisk perspektiv.
Min baggrund er energi og specielt fjernvarme som jeg siden studietiden på Aalborg Universitet har haft interesse for og beskæftiget mig med. Jeg har arbejdet flere steder i værdikæden i fx energiselskab, interesseorganisation, rådgiver og leverandør, og har siden 2021 arbejdet som selvstændig konsulent.
Mine kunder omfatter kommuner, fjernvarmeselskaber og borgergrupper – netop nogle af nøgleaktørerne i termonetprojekter. Jeg finder det meget inspirerende at arbejde med forskellige typer kunder.
Mit fokus er især på de første stadier af projektudviklingen, hvor det handler om at identificere mulige partnere i et kommende projekt, værdiskabelsen og organiseringen m.v. Mit fokus er facilitering af processen, hvor jeg belyser og arbejder med tekniske, økonomiske, organisatoriske og regulatoriske aspekter ved et projekt.
Energisparre var hovedforfatter på denne rapport, som bl.a. beskriver erfaringer med termonet i Danmark
Termonet Danmark er en forening som arbejder for udbredelse af kendskab til – og erfaringer med termonet – lokale fælles varmeløsninger.
Det er en grøn og fleksibel løsning, som er billig, nem og støjfri.
Derudover kan køling være en mulighed, dvs. bidrager til et bedre indeklima året rundt og udnytter ressourcerne endnu bedre.
Hvis du bor uden for et fjernvarmeområde og har individuel varmeforsyning som fx elvarme, olie-, gas- eller pillefyr.
Der er investeringer i rør
og varmekilder som skal opvejes af en billigere drift.
Termonet er oftest billigere end en individuel løsning i det lange perspektiv.
De termonet der findes i dag, er relativt små.
Det vil afhænge af de lokale forhold, hvornår det økonomisk kan betale sig.
Der kan laves en driftsaftale, fx med et nærliggende forsyningsselskab eller en af leverandørerne.
I huset erstattes fx olie- eller gaskedel med en varmepumpe og tilkobles radiatorsystemet.
Varmepumpen forbindes til det fælles rørnet (termonettet) via rør, der nedgraves på din grund.
Det er helt simpelt. Ta’ fat i dine naboer og sæt gang i en dialog. ENERGISPARRE kan bistå til den videre proces.